Smartlog v3 » Byggeri af enhver art - Byggeri » De 10 største fælder når du køber hus
Opret egen blog | Næste blog »

Byggeri af enhver art - Byggeri

Byggeri: Kom igang med byggeri

De 10 største fælder når du køber hus

25. Feb 2013 19:34, MM

Der kan gemme sig udgifter på hundredtusinder af kroner, når du køber hus. Læs her 10 ting, du skal være særligt opmærksom på ved huskøb, så du undgår grimme overraskelser.

Der er masser af ting at holde styr på, når du kaster dig ud i dit livs vel nok største investering: Et hus. Og du kan senere risikere at skulle punge ud med adskillige tusinde kroner, hvis du ikke er opmærksom på en række ting, før du køber huset.

Du kan selv tjekke en hel del. Men i andre tilfælde kan det være en god idé at alliere dig med en uvildig rådgiver, der kan fortælle dig præcist, hvad der er galt.

Her har samlet 10 af de vigtigste ting, du bør tjekke, før du skriver under på slutsedlen:

1. Oversvømmelse. Skråner jorden ind mod huset, løbet regnvandet ved kraftige regnskyl lige ind i huset, og det kan give store skader. Tjek derfor, at terrænet falder væk fra huset – det skal falde to cm for hver meter. Vær også opmærksom på, om hele området boligen er i fare for oversvømmelse.

2. Dyr fjernvarme. Generelt er fjernvarme billigt, men der kan være kæmpe forskel på priserne – selv inden for samme kommune. Pr. 31 august 2012 kostede det fx 30.000 kr. ekstra om året at varme et typisk hus op, hvis man var fjernvarmekunde i Hjortekær i stedet for Ishøj Varmeværk. Tjek derfor hos kommunen, om der er tilslutningspligt til et bestemt fjernvarmeværk. Og tjek værkets priser i Energitilsynets prisstatistik.

3. Begrænsende lokalplaner. Tjek lokalplaner, tinglyste deklarationer eller servitutter for matriklen. De kan fx forhindre, at du kan bygge til, inddrage loftet til beboelse, eller at du kan få solceller på taget.

4. Ulovlig beboelse. Du kan risikere at flytte ind i et hus, hvor fx 1. sal er indrettet til beboelse, men ikke er godkendt til det, og som kommunen ikke vil godkende. Tjek derfor, om boligen er godkendt til beboelse hos kommunen. Du kan også finde BBR-meddelelsen på ois.dk, men du kan ikke være sikker på, at oplysningerne i den er rigtige.

5. Tag. Det kan nemt koste et par hundredetusinde kroner at få nyt tag eller foretage tagrenovering , så vær opmærksom på, hvor mange år det kan holde. I tilstandsrapporten angives tagets restlevetid og synlige skader, men det kan være en god idé at få taget tjekket igennem, så du slipper for ubehagelige overraskelser. Kravl evt. selv op på taget og i loftsrummet og tjek bl.a. for løse tagsten, insekter og vandskjolder.

6. Forurenet grund. Der er flere end 40.000 forurenede grunde i Danmark, og det kan koste flere hundredetusinde kroner at rense en forurenet grund – den udvidede ejerskifteforsikring dækker dog i visse tilfælde. Ejendomsmæglere skal normalt oplyse, om grunden er forurenet, men det sker ikke altid. Tjek derfor, om grunden er forurenet.

7. Træk og kulde. Træk fra husets vinduer og hjørner kan give skimmelsvamp og gøre dele af huset så koldt, at du reelt ikke kan bruge det om vinteren, og det kan være både dyrt og besværligt at få ordnet. Tjek derfor, om huset er tæt med en termografering – eller gå rundt i huset med et stearinlys på en blæsende dag og se, om flammen bevæger sig.

8. Fugt i kælderen. Meget fugt i kælderen kan give alvorlige skader på husets materialer og konstruktioner og også forårsage allergi og sygdomme. Puds og maling, der skaller af, og plamager eller pletter på væggene kan bl.a. være tegn på fugt i kælderen. Vær opmærksom på, at svampe også kan vokse skjult bag vægbeklædninger.

9. Gamle brønde. Ældre brønde af beton kan normalt holde ca. 50 år. Så er betonen mør, og der er stor risiko for revner eller kollaps. Sker det, skal brønden graves op og udskiftes. Normalt bliver brønde ikke tjekket ved huskøb, så tjek den selv og lad sælger betale, hvis der er skader.

10. Fugtproblemer i badeværelset. Et badeværelse med dårlige fuger, revner eller løse fliser kan give massive fugtskader. Bl.a. kan misfarvning på vægge og rustgennemslag på loftet være tegn på, at der siver vand hen, hvor det ikke skal være.

Relaterede